Гледай
на живо

Петролът отмина 54 долара за барел

Пазарите очакват срещата на ОПЕК

Петролът отмина 54 долара за барел Барел „Брент“ стигна цена от 54,23 долара в сутрешната търговия в понеделник, а американ... thumbnail text

Барел „Брент“ стигна цена от 54,23 долара в сутрешната търговия в понеделник, а американският лек суров петрол се търгуваше за 50,80 долара. Пазарите реагират на по-раншните изявления на енергийните министри на Саудитска Арабия и Русия, че споразумението за съкращаване на добивите ще бъде удължено до март догодина.

Според сега действащато споразумение страните от ОПЕК и други основни производители дневното производство е намалено с 1,8 милиона барела.

На 25 май предстои среща на ОПЕК и се очаква на нея да бъде потвърдено удържаването на споразумението, като според неофициална информация производителите смятали да намалят добивите още.

Същевременно производството в САЩ продължи да нараства, достигайки 9,3 милиона барела дневно, но това почти не оказва влияние върху цените.

Все пак остава открит въпросът дали всички производители от ОПЕК ще са съгласни с намалението на добивите, доколкото страни като Иран и Ирак излъчват противоречими сигнали и по-скоро биха искали да увеличат количествата.