София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Петролът скача покрай ОПЕК+ и взривените танкери

Петролният картел иска лимит за добива и за второто полугодие на 2019 г.

5 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Цената на петрола продължава да се покачва в понеделник, информира руската агенция Интерфакс.

Поводът са очакванията страните от ОПЕК + да удължат споразумението за ограничен добив на нефт и за второто полугодие на 2019 г.

Продължава да влияе и риск от прекъсване на доставките от Близкия изток, където миналата седмица са взривени два петролни танкера в Оманския залив.

Фючърсите за петрола сорт Brent за август на лондонската борса ICE Futures тази сутрин бяха на ниво от $62,15 за барел.

Това е с 0,23% или $0,14 над нивата от предишната търговска сесия в петък. В петък цената е била $62,01 или със 7 цента (1,14%) повече от стойността на нефта в четвъртък.

Фючърсът на нефта WTI за юли на електронните търгове на Нюйоркската стокова борса NYMEX е поскъпнал с $0,06 или 0,11% - до $52,27 за барел. В четвъртък цената му е била с $0,23 или 0,44% по-ниска.

„Надяваме се да постигнем съглашение за удължаване на сделката, когато се видим във Виена“, заяви министърът на енергетиката на Саудитска арабия Халид Ал-Фалих за среща, настрочена за началото на юли.