София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петър и Павел - двата стълба на вярата

Честит празник на всички именици!

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 29 юни църквата почита паметта на първите апостоли Петър и Павел. Приключва Петровия пост. Често празници в Църквата стават събития, които според светското разбиране са трагични и не радостни. Днес е денят, когато според легендата главните християнски апостоли, "учители сред учителите", са били екзекутирани в Рим.
Петър и Павел - двата стълба на вярата - два диаметрално противоположни героя: вдъхновен ищец и неистов оратор – се обединяват в края на земното си пътуване.
Петър, по-големият брат на апостол Андрей, е бил обикновен, необразован, беден рибар; Павел е син на богати и благородни родители, римски гражданин, ученик на прочутия юдейски писар Гамалиил, “писар и фарисей”. Петър е верен ученик на Христос от самото начало, свидетел на всички събития от живота му от момента, в който той започва да проповядва.
Павел е най-големият враг на Христос, подбуждащ омраза към християните и искащ разрешение от Синедриона да преследва християните навсякъде и да ги доведе в Ерусалим. Петър, маловерен, три пъти се отрича от Христос, но се разкаял и дал началото на Православието, основата на Църквата. А Павел, след като се съпротивлява толкова ожесточено на Господната праведност, впоследствие става най-ревностният пазител на християнската вяра.
Петър и Павел олицетворяват духовната сила и интелигентността – най-важните мисионерски качества.
Честит празник на всички именици!