Гледай
на живо

ПИК: Секретар на президента замесен в източване на данни на летището

От агенция разгласиха за ИТ одит по време на правителството на Герджиков

От агенция "ПИК" разгласиха информация за нерегламентиран одит на Информационната система на българското летище без договор, без обществена поръчка и без проверка на ДАНС на изпълнителя.

Според статията им проверката на сигурността на информационните системи на обект от стратегическо значение – Летище София, е възложена на фирма „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“, която е без опит, без нито един нает специалист и без договор, като това реално става буквално с един хвърчащ лист – заповед No124.

Агенцията твърди, че тази фирма е пряко свързана със сегашния за секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев, Николай Узунов.

От "ПИК" пишат, че по време на служебното правителство на Огнян Герджиков е деветдесет и петото правителство на Република България (петото служебно). То е назначено на 27 януари 2017 г. от президента Румен Радев.

Още на 17.02.2017 г. новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Христо Алексиев сменя борда на директорите на едно от ключовите предприятия в ресора му – „Летище София“ ЕАД.

Освободени са Веселин Пейков, Христо Щерионов и Ася Иванова и на тяхно място са назначени „нови лица“ – Пламен Станчев, Христо Михайловски и Красимира Мартинова.

Собственик и управител на фирмата на към този момент е Иван Николов ЕООД - дружеството му е прехвърлено в деня, в който Румен Радев назначава служебното правителство от Николай Евгениев Крушков. Дружеството няма дейност, няма НИТО ЕДИН назначен работник, камо ли компютърен специалист и това ясно е отразено във финансовия му отчет за 2016 г. Самият Николов не познава Пламен Станчев и няма понятие, че фирмата, която Крушков му прехвърля ще проверява летище „София“.

Тази фирма е била прехвърлена от Николай Крушков – началник на кабинета на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов, на друго лице в деня на назначението на служебното правителство и новият управител не знае нищо за ангажирането на фирмата в проверка на летището.А Крушков е назначен за началник на кабинета на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.
Оказва се, че поне двама от компютърните специалисти, представени като служители на „OVERSEAS SECURITY PRODUCTIONS“ ЕООД и извършили скандалния одит в информационната система на столичното летище, са били осигурявани от „ЕНТЕРПРАЙС СЕКЮРИТИ СЪРВИС“ ЕООД - собственост на Ангел Узунов, брат на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов и сегашен секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и АНТИКОРУПЦИЯ.

От агенция "ПИК" ще сезират прокуратурата и ДАНС.

Линк към статията: ТУК