София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жертви и ранени при терористичен акт в Манхатън

Разследват случая като терористичен акт

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Пикап блъсна велосипедисти в Манхатън, при което най-малко 8 души са убити.  От полицията в Ню Йорк потвърдиха, че има повече от 15 ранени, сред които и деца. Няма данни за пострадали българи. Петима аржентинци и белгийка са сред осемте убити при нападението. Инцидентът  е станал на велоалея близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън.

Шофьорът излязъл от камиона  с имитация на оръжие и бил прострелян, след което е задържан и отведен в болница за лечение, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на полицията.

Нападателят е идентифициран като Сайфуло Саипов, 29-годишен мъж от Узбекистан. Той е пристигнал в САЩ през 2010 г. и е получил разрешение за пребиваване в страната.

Убиецът крещял „Аллах е велик”. Кметът на Ню Йорк заяви, че инцидентът се разследва като терористична атака. Федералното бюро за разследване дори се е присъединило към полицейското управление на Ню Йорк в разследването на нападението, съобщи Ройтерс.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният изглежда е действал сам. „Няма доказателства за наличието на по-широк план” за извършване на терористично нападение, посочи Куомо.

Атентаторът оставил бележка, в която твърдял, че действал от името на терористичната групировка „Ислямска държава”, съобщи Си Ен Ен.

Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп написа в „Туитър“: „Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!”, предаде Франс прес.