София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пикът на грипа идва в края на януари

Проф. Кантарджиев съветва да не подценяваме леката кашлица

пропускане
5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

С понижаването на температурите се очаква нова грипна вълна. Това каза пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. По думите му, когато е студено хората се събират в затворени и отоплени помещение, а това предполага разпространението на грипа.

Експертът заяви, че в момента разпространението на грип е засилено, но обстановката не е епидемична. Според проф. Кантарджиев повишение на грипните заболявания се очаква към края на януари със стойности, близки до епидемичните.

По думите му в повечето държави в Европа има слаба циркулация на грип, в две страни нивата са по-високи – Турция и Швеция.

„През този сезон доминира т.н. пандемичен грип H1. Нашата лаборатория миналата седмица доказа 11 случая на грип, познат още като свински. Ситуацията обаче не е епидемична. 2015 г. – 2016 г. се разбра, че той е опасен за пълните хора и бременните жени”, каза още проф. Кантарджиев.

Като възможни усложнения след грипа, експертът посочи, че на 10 хил. болни един развива възпаление на главния мозък, този тип на грипа е характерен за възрастни хора, а симптомът е главоболие, загуба на съзнание и дезориентация.

„Другото тежко усложнение на грипа е между 2 и 3 хил души, започва с начална дихателна недостатъчност, синя кожа и недостиг на въздух", каза проф. Тодор Кантарджиев и заяви, че в момента у нас се развиват и множество други респираторни вируси. "Грипът е с по-кратък инкубационен период и настъпва в рамките на два-три часа, което и го отличава от обикновените вирусни инфекции", каза той.

Проф. Кантарджиев алармира, че не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония. 

„Преди да се изпише антибиотик трябва да се направи бактериологично изследване. Да, то става след 48 часа, но тогава е ясно с кой антибиотик трябва да се лекува, а не да се прилага на сляпо”, каза професорът.