София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пирати отвлякоха осем души от екипажа на гръцки танкер

Плавателният съд се е намирал на две морски мили от пристанището Лимбо в Камерун

4 годиниКрими 5 Боряна Райчева

В ранните часове на деня край бреговете на Камерун пирати са извършили въоръжено нападение на гръцки танкер, в резултат на което са отвлечени осем души, а един е ранен.

Гръцкото министерство на корабоплаването заяви, че танкерът се е намирал на две морски мили от пристанището Лимбо в Камерун, когато е бил щурмуван от въоръжени лица. Петима гърци, двама граждани на Филипините и един украинец са били отвлечени. Раненият е гражданин на южната ни съседка. Според някои медии екипажът на танкера е бил 22-членнен. Други съобщават, че в момента на нападението на борда е имало 28 души.

Атина увери, че прави всичко по силите си за освобождаването на заловените членове на екипажа на гръцкия танкер. Веднага след като инцидентът е бил докладван на оперативния център на Гръцката брегова охрана, са били информирани компетентните служби на Министерството на външните работи в Атина. Министърът на морската и островната политика Янис Плакиотакис е възложил на компетентните дирекции на МВР да следят внимателно ситуацията в сътрудничество с Министерството на външните работи и компанията-оператор.

„В този момент мисълта на всички нас е насочена към нашите незаконно задържани моряци и техните семейства. Уверяваме ги, че правим всичко възможно, за да ги освободим и да ги върнем по домовете им“, заяви Плакиотакис в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“.