София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Питат на кого с влияние е звънял Лютви Местан след инцидента

Лидерът на ДОСТ не е никак случаен човек, казва адвокатът на пострадалите

пропускане
5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Защитата на на семейството от катастрофата с Лютви Местан има притеснения да не е звънял след инцидента на на различни институции и влиятелни лица. Това стана ясно от интервюто на адвоката на пострадалите Николай Димитров в bTV Тази Сутрин.

Според него е било „абсолютно“ възможно лидерът на партия ДОСТ да повлияе върху ситуацията: „Имаме притеснения“. „Това, което сме направили веднага, щом поехме защитата, е да отправим запитвания и искания до прокуратурата да се разследва кой е направил прозвъняванията на телефон 112“.

Както и били ли са „пренасочвани различни патрули, докато се изчака да дойде удобен патрул“. Под „удобен патрул“ адвокатът има предвид такъв, който „да поеме ситуацията под контрол“. „Дали са били провеждани разговори от телефона на господин Местан. И до къде? Той твърди, че е бил в шок известно време, да не се окаже че в този момент е било звъняно до различни институции и хора в страната“, каза Димитров.

Той припомни, че Лютви Местан „не е случаен човек нито в областта, нито в страната“: „Хората са много уплашени“. „Нека не забравяме, че този човек е проводник на интересите на една съседна държава, която има силно влияние в България – това е Република Турция“, каза адвокатът.

Адвокатът очаква до няколко дни на Местан да му бъде прецизирано по-тежко обвинение, защото при катастрофата пострада и майката на починалото бебе.

Защото експертизите на вещи лица предстои да установят кой от водачите е бил в нарушение. „Няма как да бъде скрито това дали някой е бил с колан, няма как да бъде скрита скоростта, както и няма как да бъде скрито кой е излязъл от път с предимство“.

„Задължението на участниците в движението при знак "Стоп" не се изчерпва само с натискане на педала, той трябва да се увери, че никой не се движи по пътя с предимство, за да премине”.

Според него лидерът на ДОСТ не се е убедил, че по пътя с предимство се движи кола във вдимата за него зона: „Пострадалите са видели много ясно колата на г-н Местан, но са предположили, че той ще изчака на знак „Стоп“.

„Клиповете във Фейсбук на моя клиент не доказват, че той шофира опасно”, коментира Николай Димитров по повод твърденията на Лютви Местан за „миналото“ на водача на втория автомобил.