София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пламен Димитров: Проектобюджетът за 2020 г. е консервативен

Той е по-лош от миналогодишния, смята президентът на КНСБ

4 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров коментираха тази сутрин проектобюджета за 2020 г.

Според Велев един от плюсовете на бюджета е, че има замразяване на данъчния модел и данъчните ставки. Президентът на КНСБ от своя страна изрази виждането си, че този бюджет е консервативен и е по-лош от миналогодишния.

Велев каза още, че планът по приходите е амбициозен, на места дори по-щедър откъм разходи, отколкото трябва.

“Подкрепяме този проект за бюджет, тъй като се основава на една макроикономическа прогноза, която е реалистично оптимистична за нас. Имаме нулево салдо, което е добре, макар винаги да се търси бюджет с излишък при растящ ръст на икономиката”, допълни още той.

От своя страна президентът на КНСБ заяви, че тазгодишният бюджет е по-добър и ако бяхме се придържали към това, което беше направено тази година, може би щяхме да имаме повече възможности.

„Хубавото е, че има една предвидимост откъм приходите и разходите, но разходите не растат с този темп, с който трябва да растат. Като цяло бюджетът ще разпределя по-малко, отколкото тази година. Нарастването на приходите е по-малко като динамика. Ако в предишните с 4 млрд. лева е растял бюджетът всяка година, то сега се залагат 3 млрд и 300 млн. приходи“, обясни специалистът.