София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пламен Киров: Дебатът във ВСС бе добре режисирано от Лозан Панов и приятели шоу

Колко алтернативи за главен прокурор иска президентът? 5, 6, 10 – колко?

4 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Бившият конституционен съдия Пламен Киров нарече вчерашния дебат във ВСС за повторното избиране на Иван Гешев за главен прокурор „добре режисирано шоу“.
Киров сподели, че е гледал дебата с чувство на тъга:
„Видях едни добри юристи, които 3 часа се чудиха дали да изпълнят закона или не. Това беше едно добре режисирано шоу, което трябваше в крайна сметка да даде аргументи на президента да сезира Конституционния съд, защото според някои от представителите на ВСС процедурата не е ясна“.
На въпроса от кого е било „режисирано шоуто“, Киров отговори: „Лозан Панов и приятелите около него. Не става въпрос за натиск, а става въпрос да се постави отново един спор, който е безсмислен. Това, което правят, е контрапродуктивно и няма никакъв смисъл“.
Според него, един човек не би могъл да повлияе върху начина на функциониране на система като прокуратурата или изобщо като съдебната власт в България. Този избор, по думите на съдията, беше като всички останали.
„Дебатът доста загрубя, принизи се като отстояване на тези. Това беше провокирано до известна степен и от самия президент дотолкова, доколкото ние не чухме някакви смислени аргументи за връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Колко минимум – 5, 6, 10 – колко трябва да са алтернативите, за да се удовлетвори желанието на президента да има състезание. Истинско състезание има в политическите избори, а не в процедурите пред определени органи“, категоричен бе висшият конституционен съдия.
Той смята, че аргументите на Румен Радев не са били правни по отношение на процедурата и го обвини, че не е казал нищо за професионалните и лични качества на кандидата. „Ако имаше нещо против този кандидат, трябваше да го обяви публично пред цялото общество, включително да посочи кои са неговите възражения спрямо личността на кандидата на ВСС. Тогава дебатът би придобил друг характер и би тръгнал в друга посока“, обобщи Киров.