София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пламен Пасков: Съюзът на Ердоган с Путин е по неволя

Турция иска да скъса зависимостта си от Запада, смята анализаторът

8 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът Ердоган е идеен човек и убедено извървя пътя за скъсване със светска Турция. Това заяви политическият анализатор Пламен Пасков в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Според него Ердоган иска да се освободи от външните фактори, които ограничават властта му, понеже връзките със Запада вече са изиграли своята роля и Турция в момента е сред първите 10 икономики в света. Турция сега, образно казано, къса синджира, каза Пасков.

Той посочи, че Турция отменя Европейската конвенция за правата на човека и се подготвя да възстанови смъртното наказание най-вече за участниците в неуспешния опит за преврат.

Според Пасков в Турция ще настъпят дълбочинни промени не за години, а в близките дни. Турция си нанесе сама удар, като в един ден загуби повече войници, отколкото при война, каза още анализаторът.

Напрежението в Турция е огромно, а турският народ е разделен -  на кюрди, турци, шиити и алеуити, на светски настроени и на радикални ислямисти, добави Пасков.

Според него за затопляне на отношенията между Русия и Турция не може да се говори, а става дума за обединяване на усилията за защита на общи интереси срещу могъщ враг, който може да унищожи всяка една от двете държави.

Пасков смята, че интерес от преврата в Турция имат САЩ и кемалистите в Турция. Според него на военните в Турция не е достигнало време, за да вземат властта, тъй като е трябвало да бързат с оглед на планираната в началото на август чистка в армията и администрацията.

Ердоган в момента е нелюбим за всички – за САЩ, за ЕС, за съседите, за бизнеса и военните в Турция, смята Пасков. Затова той е принуден  да търси съюз с влиятелни лидери, за да може да се противопостави на върхушката на САЩ, добави анализаторът.