София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Планетата ни продължава да се затопля

Миналата година е била „черна“ за климата

6 годиниЛюбопитно 7 Боряна Райчева

В годишния доклад за състоянието на климата са отбелязани  температурни рекорди и безпрецедентни равнища на океаните и на емисиите на парникови газове. Самата година е била"черна" за климата. В изготвянето на доклада участие вземат близо 500 учени от над 60 страни. Те констатираха, че планетата продължава да се затопля и няма признаци на забавяне на този процес. Няколко ключови индикатори като температурите на повърхността, нивото на океаните и емисиите на парникови газове също са надминали рекордните стойности от 2015 г.

"Температурните рекорди от миналата година се дължат на комбинацията от тенденции задългосрочно затопляне на климата и на силното течение Ел Ниньо в началото на годината", се казва в доклада на Американското управление за океанографски и атмосферни изследвания и Американското метеорологично дружество.

В доклада се съобщава, че ледниците по света са се свили за 37-а поредна година. Отбелязани са проливни дъждове и суша, както и тропически циклони.