София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Планът на проекта ще е както иска Столична община"

Главният архитект на София отрича да има сеч и застрояване в парка

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Искам да уверя хората, че строителство в Борисовата градина няма да има. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в пред Нова ТВ, след като снощи кметът на София Йорданка Фандъкова участва в общественото обсъждане за столичния парк.

„Представяме подробен устройствен план. Имаме срок до 19 юни, в който могат да постъпят предложения. На 26 юни да се проведе окончателното обсъждане. Този план е проведен в следствие на архитектурен конкурс и е приет като най-консервативен. Този план не предвижда застрояване. Реално са предвидени няколко нови обекта – музей „Зелена памет на София”, един ресторант и климатично училище на София”, обясни Здравков.

Относно предвиденото строителство на сгради за климатично училище, Здравков обясни, че и кметът на София и председателят на общинския съвет са изказали мнение против въпросното училище.

„Такова училище няма да има, ще се предложи на проф. Ковачев да отпадне това застрояване”, обясни Здравков. По думите му ще бъде преразгледано и строителството на ресторанта.
Той обаче не крие, че проектоустройственият план щял да се прави „както иска Столична община“.

„Категорично няма как да се сече гора. Предложението на плана е доста свързано с развитието на спортна база. Територията трябва да се развива планово. Трябва да се уверим, че нещата ще се вършат както ние искаме като Столична Община”, коментира още главният архитект.