София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плащаме за детска ясла онлайн?

Дончо Барболов: Очакваме от следващата година това да е възможно

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Таксите за детска ясла скоро ще могат да се плащат и онлайн, съобщи зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов в интервю за "Фокус". В момента в 21 от най-големите детски градини на столицата плащанията на таксите могат да се правят чрез ПОС терминали. С такива устройства ще бъдат оборудвани пилотно и 24 общински детски ясли в града.

Освен това в 7 от районните общински администрации също има ПОС терминали, чрез които гражданите да плащат различните админстративни услуги, а от общинските предприятия засега действащи ПОС устройства има в направления "Архитектура и градоустройство", ОП "Туризъм" и в "Гробищни паркове".

За първите 9 месеца на годината са били извършени 40 849 транзакции, от които в хазната са постъпили 17, 5 млн. лв. Засега при онлайн плащанията за такси и административни услуги може да стават с карти, издадени от български клон на финансовите институции, но Столична община работи активно върху възможността да се приемат плащания и от кредитни карти, издадени в целия Европейския съюз.

„Очаквам, че от следващата година това вече ще е възможно. Така всеки, който живее в друга държава от ЕС, но притежава имот в София ще може да плаща своите или на близките си имотни данъци, без да се налага да се прибира специално за това в България”, допълни Барбалов.