София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плащаме за медицинските за брак и имунизации

Медицинските свидетелства, издавани от джипито, излизат от пакета на НЗОК

5 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

От следващата година пациентите сами ще плащат документи като медицинско за брак и извършена имунизация, тъй като медицинските свидетелства, които се издават от личните лекари се изваждат от пакета с платени дейности от НЗОК. Това стана ясно след като Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването подписаха правилата, по които ще плащаме медицинската дейност  през 2019 годна.

Броят на направления за специалист ще се увеличи – те ще бъдат с 5% повече. Бюджетът на болниците се увеличава средно с 4%.

Предвидено е още камери да следят входа и изхода на залите за инвазивна кардиология. Целта е да се засили контролът над екипите и използваните медицински изделия в операционните.

Напрежението сред лъчетерапевтите беше туширано, като не беше направена промяна в механизма на финансиране.

Цените в повечето случаи се запазват почти същите, като само за някои има повишение на плащаните досега цени с около 5 на сто.