София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плащат обезщетенията в Шарково за убитите животни

Спират движението на диви прасета от Румъния

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

От днес започва изплащането на обезщетенията на стопаните от село Шарково, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Стопаните ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза. 

Припомняме ви, че вчера бе евтанизирано стадото на баба Дора.

Последното стадо - на баба Дора, бе евтаназирано вчера, след като жандармерията изведе от селото всички външни хора, включително и протестиращите пред дома на баба Дора, които се бяха заканили да не разрешат умъртвяването на животните. Продължава вземането на проби от животните в Шарково.

По препоръка на мисията от Европейската комисия, зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния започва разчистване на терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.