София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ПЛАТФОРМА ОТВАРЯ ГЛЕДКА КЪМ НЮ ЙОРК ОТ 400 М ВИСОЧИНА

ОБСЕРВАТОРИЯТА СЕ НАМИРА НА НОВИЯ СВЕТОВЕН ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР

9 годиниРазвлечение 10 Боряна Райчева

Платформа за наблюдение предлага гледка на цял Ню Йорк от 400 метра височина. Обсерваторията се намира на новия Световен търговски център и отваря врати от днес.
Американци не са имали възможността за подобна гледка на мегаполиса от 14 години. Обсерваторията, намираща се в старата сграда на Световния търговски център, се срути при терористичната атака от 11 септември 2001 г.
Очаква се на придобивката в Ню Йорк да се наслаждават както граждани на САЩ, така и туристи от цял свят. Чуждестранните любители на хоризонти ще имат възможността да бъдат посрещани на входа на Центъра на родния си език. На голям глобус, разположен в сградата, както и на екран, те ще виждат своята страна, както и връзката между нея и Ню Йорк.
Ръководителят на проекта за изграждането на платформата Дейвид Чекитс заяви, че по първоначални анализи се очакват над 10 000 посетители на подновената атракция. Той допълни още, че това е начин да бъде осигурено нестандартно преживяване, което да бъде запомнено от всички желаещи да се запознаят с Ню Йорк отвисоко. Освен гледката, посетителите ще се насладят и на разказите на инженери, архитекти и строителни работници, които са участвали в изграждането на платформата и реконструкцията на Световния търговски център.
Преживяването започва още от асансьора в сградата, който е най-бързият в западното полукълбо. За 47 секунди той изкачва 381 метра. Машината е направена изцяло от екрани.
Към момента за атракцията са продадени над 350 000 билета още преди откриването на платформата.