София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевен отбеляза 140 години от освобождението на града

Президентът Радев е патрон на празника

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен беше отслужена панихида в памет на загиналите воини за освобождението на Плевен. Специално за 140-та годишнина от събитията през 1877 година, за службата дойдоха техни Високопреосвещенства Средно- и Западноевропейският митрополит Антоний, Смоленский и Дорогобужский митрополит Исидор, както и Плевенският митрополит Игнатий и Ловчанският митрополит Гавриил.

На паметния ритуал присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, Парламентарна делегация от Съвета на Федерацията и Държавната дума на Руската федерация, народни представители от 44-то Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район.

Гости на събитието бяха още посланиците на Руската федерация Анатолий Макаров, на Румъния – Йон Гъля, на Република Беларус – Владимир Воронкович, официални делегации от Москва и Ростов на Дон, Русия, и Николаев, Украйна, членове на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея, стотици граждани. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен.

След панихидата в залата на ДКТ"Иван Радоев" в Плевен се състоя концертът-спектакъл "Плевен падна! Плевен помни!", в който участие взеха артисти от Плевенския драматичен театър, Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, Детски хор "Звъника" с ръководител Ваня Делийска, и Вокална група "Арлекино" и Фолклорен ансамбъл "Мизия" при НЧ"Съгласие.

В програмата на Община Плевен за отбелязване на годишнината на 10 декември е включен и празничен концерт под мотото „Плевен помни!”.
Вечерта от 18.00 часа на площад „Възраждане” ще започне Тържествената заря проверка „140 години от Плевенската епопея”, в която ще участва Президентът на България ген. Румен Радев, който е патрон на честванията.