София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Да сложим край на прехода

Да сложим комунизма в музей, призова бившият държавен глава

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Много искам преходът да свърши и да постигнем съгласие в обществото, че това е така. За да свърши прехода трябва така да напишем историята ,че тя да остане за следващите поколения и да гледаме напред, в 21 век по друг начин. Това каза президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.) по време на втората годишна среща на клуб "Милениум". Той предупреди за ново надигане на национализма и поиска България да направи своя национална програма до 2030 г.
Днес в обществото има разделение, което не е преодоляно. Много българи вярват, че по време на социализма е било сигурно, спокойно, други смятат, че е имало диктат на комунистическия режим и на тайните служби, съществували са лагери, коментира Плевнелиев.

Много бивши социалистически страни сложиха социализма в музея,но ние и това не направихме. Помогнете вие, младите, за да обединим обществото и да направим един музей на 20-и век, в който да разкажем истината такава, каквато е била.
Водих битка по време на моя мандат досиетата да отидат там, където трябва да бъдат. Докато досиетата не са обработени, не можем да знаем цялата истина. 10 800 души са в момента бившите сътрудници на бившата ДС, които работят в институциите в България. Ето, купувам си книга за 100-те най-значими личности на България и на корицата е Тодор Живков, изрази недоумение Плевнелиев.
"Задавам най-елементарния въпрос - извинете, единият създаде българската държава - другият щеше да я дари за 16-та република", заяви още Плевнелиев.