София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПЛЕВНЕЛИЕВ: НЕОБХОДИМА Е НОВА СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА С ТЕРОРИЗМА

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА ДА НЕ БЪДАТ ИЗОСТАВЯНИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Международната общност трябва да обнови стратегията на ООН за борбата с тероризма. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция в Париж. В речта си държавният глава апелира за подобряване и разширяване обхвата на политики за социална интеграция. Той определи маргинализацията като основен фактор за нахлуването на терористични групировки като „Ислямска държава“ сред обществата.
По думите му, маргинализацията не зависи от цвета на кожата или религията, като е необходимо подбирането на политики и мерки, които да предотвратят радикализацията на подобни групи. Росен Плевнелиев акцентира на това, че от първостепенна важност е осигуряването на икономическа перспектива на засегнатите от конфликтите общества, като това е отговорност на цялата международна общност. Президентът коментира още, че терористичните бойци ще бъдат победени от международна антитерористична организация, но тяхната идеология не може да бъде ликвидирана с оръжия. Това трябва да стане чрез предлагането на по-добри идеи, образование и изграждането на толерантни общества.