София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плевнелиев: Очаквам все повече френски инвеститори у нас

Президентът е на официално посещение в Париж

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Над 1 млрд. евро годишно е стокообменът между България и Франция през последните десет години. За същия период той е нараснал с 61.2%, а френските инвестиции в България надхвърлят 1.3 млрд. евро. Тези данни посочи президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на френския бизнес, организирана от Френско-българската търговска камара. Държавният глава е на официалното посещение в Париж. Френската република е стратегически търговско-икономически партньор и нашата страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните ни отношения, подчерта Росен Плевнелиев. Той изрази надежда, че в България ще има все повече френски инвеститори във все по-високотехнологични производства. Според Плевнелиев в трудни за Европа моменти като този, когато вотът на референдума във Великобритания разклаща основите на ЕС, е още по-важно е да си напомняме, че успехите ни са общи, че от интеграцията и сътрудничеството печелим всички, а популизмът и национализмът ощетяват не само нас, но и следващите поколения.

Държавният глава посочи, че страната ни се утвърждава като регионален център в автомобилния сектор, аутсорсинг индустрията и в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Все повече чужди компании предпочитат България като дестинация за изнасяне на услуги и производства. Секторът отбелязва значителен ръст у нас, като в последните години бяха създадени около 40 000 работни места, а очакванията са броят им да достигне до 60 000 до 2020 г. Президентът Плевнелиев припомни, че България е спечелила приза за най-добра аутсорсинг дестинация в Европа за 2015 г.

В програмата на държавния глава във френската столица е предвидена среща с президента на страната Франсоа Оланд. По-късно Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество Анхел Гурия, както и с председателя на Националното събрание Клод Бартолон. Плевнелиев ще се срещне и с представители на българската общност.