София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плевнелиев: Време е за жена – генерален секретар на ООН

В Ню Йорк българският президент призова за глобални мерки срещу бежанската вълна

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Българският президент с реч пред Общото събрание на ООН. Росен Плевнелиев говори за тероризма и мигрантската криза като основни проблеми, пред които е изправен целия свят.
По негови думи „не можем и не трябва да приемаме тероризма и екстремизма за „новото нормално“. Държавният глава призова международната общност за глобални колективни усилия за справяне с бежанския поток.
Плевнелиев обърна внимание на защитата на човешките права на мигрантите, особено на най-уязвимите, като жените, децата и хората с увреждания. В същото време обаче президентът беше категоричен, че бежанците трябва да спазват законите на страната, в която пребивават.
Росен Плевнелиев използва трибуната в Ню Йорк, за да защити българската кандидатура за генерален секретар на ООН. По думи на държавния глава „след осем мъже на поста, е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави организацията“. Родният президент определи кандидатурата на Ирина Бокова като силна, лидерска, с богат опит и отлични умения за управление.