София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Плевнелиев: Заставам с името си зад F-16

Експрезидентът смята, че страната ни е на път да вземе грешно решение за изтребителите

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Експрезидентът Росен Плевнелиев препоръча на правителството да закупи изтребители F-16 в рамките на процедурата за превъоръжаване на армията от ефира на Bulgaria On Air.  Според него страната ни е на път да вземе изцяло грешно решение за изтребителите.

"Имам голямото притеснение и съм почти сигурен, че за съжаление предстои България да вземе едно изцяло погрешно решение в областта на самолетите. Аз виждам в решението за това дали ще се купи един или друг самолет и геополитика. На източния фланг на НАТО (Румъния, Полша, Гърция, Турция) има само Ф-16 и няма "Грипен". Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност. Има държави и с "Грипен", но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. Друг е въпросът какви са техните коментари относно това доколко те са доволни от тези изтребители. Ако се закупи Ф-16, ние влизаме в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни, ако нещо се случи. Ф-16 е машина, на която можете да закачите и възможно най-съвременното оборудване. Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение ", отбеляза Плевнелиев.

Плевнелиев е на мнение, че страната ни ще закупи една „бутикова система“ като Грипен, която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.