София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Плодовете и зеленчуците са по-евтини тази година

Започват приготовленията за зимнина

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Цените на плодовете и зеленчуците на пазарите през тази година спрямо миналата са чувствително по-ниски. Това заявяват и търговците по борсите.

Краят на лятото е времето, в което започваме да правим зимнина и както всяка година по това време хората започнаха да си купуват зеленчуци за консервиране за студените месеци. Туршията остава запазена марка за българите, които са верни на традицията и предпочитат домашно приготвени зимнини. Обикновено при по-голямо търсене, цените се вдигат, но тази година прави изключение.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, корнишоните тази година са с най-ниски цени, сравнени с цените за последните 5 години. Зелето обаче се търгува на по-високи цени, тъй като търсенето е голямо, а количеството на стоката е недостатъчно. Доматите тази година също се предлагат на по-високи цени. В момента цените на борсите са ниски.

По-ниски цени се наблюдават и при олиото, яйцата и маслото. В същото време се наблюдава покачване на цените на захарта и брашното.