София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пловдив може да остане без градски транспорт

Фирмите имат сериозни задължения към доставчици на горива

пропускане
5 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Пловдив ще остане без градски транспорт, ако Община Пловдив не предприеме спешни мерки. Затова алармираха превозвачите, които обслужват 29-те градски автобусни линии. Трите фирми вече имат сериозни задължения към доставчици на горива, които възлизат на близо 2 милиона лева.

„Ако те спрат да зареждат автобусите ни, ние няма да можем някоя сутрин да излезем на работа“, обясни Петко Ангелов, собственик на фирмите „Автобусни превози – Пловдив“ и „Меритранс“.

Управителят на „Хеброс бус“ Веселин Дошков допълни, че превозвачите трупат сериозни загуби от обслужването на линиите на градския транспорт и това се случва от края на миналата година.

Пресцентърът на Общината припомни, че субсидията за превозвачите беше увеличена с около 1 милион лева.
Те обаче твърдят, че увеличението е изядено от новия размер на минималната работна заплата, която влезе в сила от 2019 година.

„Изключително неприятни са опитите да се твърди, че ние извиваме ръцете на Общината. Ситуацията е точно обратната – на нас ни се извиват ръцете да реализираме социална политика“, обясни още Веселин Дошков.

От транспортните фирми настояват за нови експертни разговори и предприемане на спешни мерки. „Ние не искаме контректна сума. Искаме да се направят точни разчети и да се види какви мерки да се предприемат“, посочи Дошков.

От Община Пловдив обясниха, че ресорният заместник-кмет Златин Велев се е срещал с превозвачите. Той се връща от платен отпуск следващата седмица и се очаква този въпрос отново да бъде дискутиран.