София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Пловдив подготвя музика, танци и светлини за началото на 2019-та

Откриват Европейска столица на културата на 11 януари

5 годиниКултура 1 Боряна Райчева

В Пловдив кипи трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата. Откриването ще бъде в рамките на дългия уикенд през януари (11 - 13 януари 2019 г.), когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града. Те ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно откриващо събитие в програмата ни - спектакъла „Ние сме всички цветове“. Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Едно от знаковите места за жителите и гостите на Пловдив е романтичния и магнетичен Стар град.

„Немислимо би било, ако в празничната еуфория не се включи и най-духовното място за изкуство и култура, управлявано от ОИ „Старинен Пловдив”. В откриващия уикенд той ще се обозначи на артистичната карта с изложба, модно ревю, поредица от отлично подбрана програма камерни концерти и визуално шоу на открито“, заяви директорът на Института Йордан Илиев.

На 11.01. ще бъде открита изложба на доц. д-р Георги Трифонов, веднага след това започва камерния концерт „Юбилеи”.

На 12.01. програмата продължава с камерен концерт „Традиции”, а от 18 ч. в същия ден ще бъде представен лазерен визуален спектакъл „Български мистерии” на фасадата на къщата –музей „Златю Бояджиев“.

На 13.01. в матине с начало 11 ч. ще завърши поредицата ювелирни концерти с млади инструменталисти, а за финален акорд публиката ще наблюдава модно ревю на студенти на доц. д-р Георги Трифонов.

Елегантният салон на Балабанова къща ще посрещне инструменталистите проф. Александър Спиров, проф. Ромео Смилков, Велислава Стоянова и Евридика Вълчева, д-р Надя Петрова и Димитър Димитров, ДВФ „Омайниче”, хор „Тримонциум” с диригент Ваня Атанасова, Фолклорен ансамбъл „Тракийска младост” към СУ „Любен Каравелов”. Куратор на камерните концерти е акад. проф. Николай Стойков – композитор, професор по композиция и хармония, почетен гражданин на Пловдив.