София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пловдивската опера търси помощ от Европа

Има ли място за опера в Европейската столица на културата?

пропускане
4 годиниКултура 11 Боряна Райчева

Пловдивската опера търси помощ от Европа. Причината- липсата на сграда на операта в Пловдив и нефункционираща концертна зала.
 
От фондация „Дом за пловдивската опера“ се обръщат към мониторинговата комисия на ЕС с молба за съдействие по тези два казуса, защото такова не получават вече три години от местната власт. 
Първоначално е взето решение от Общинския съвет на Пловдив да предоставят сградата на бившия партиен дом за изграждане на операта, но поради административни забавяния нещата така и не се случват. 
Пловдивската опера, която съществува от 60 години, но няма своя сграда, играе на сцена, до която има достъп 15 дни в месеца, оркестърът наема зала за репетиции. Зрителите на оперните спектакли в Античния театър са се увеличили с 300 %, а цената на билетите с 400 %. Концертна зала на Операта не е ремонтирана от 40 години и е затворена от  2017г.
 
Писмото на фондация „Дом за Пловдивската опера“ до Европейската комисия завършва с покана за среща в Пловдив, за да се види при какви условия работи операта и как изглежда Концертната зала.