Гледай
на живо

По 100 лв коледни бонуси за полицаите

Маринов разпореди проверка как са харчени парите на МВР

Всеки един полицай от системата на МВР ще получи по 100 лева коледен бонус, като заделената сума за това е близо 5 милиона лева.

С писмо до МВР най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), иска отговор как са изразходвани 100 млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща в началото на годината, а финансовият министър ги отпусна със задна дата чрез бюджета за следващата.

Синдикатите разпределиха грубо 100 млн. лв. на 12 месеца и парите за два месеца излизат малко над 16 600 000 лв., които разделят на броя полицаи, който синдикатите приемат за около 43 хиляди души. Така получават, че коледният бонус на всеки полицай следва да е 385 лв. Според изчисленията на синдикатите не е известно за какво са похарчени над 12 млн. лв.

В отговор на тяхното запитване Маринов каза, че 100-те милиона, отпуснати на среща при премиера в началото на годината са пари дадени за увеличение на заплатите, като в тях били включени и заплатите на новоназначените служители, докладва Маринов. И поясни, че няма как да бъдат прехвърляни пари от различни пера в бюджета за заплати.

Трябва да се намери консенсус между големите желания и възможностите, посочи Маринов. През 2019 г. увеличението ще е 10% върху основната заплата. Така тези полицаи, които имат стаж над 15 години в МВР, ще получат около 12-13% увеличение, защото то се отразява и върху частта за прослужено време.