София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

“По-добрите отношения са в интерес на целия свят“

Доналд Тръмп и Владимир Путин с 1 ч. 20 мин. среща в Осака

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията отговаря на интересите на целия свят“. Това гласи прессъобщението на Белия дом след срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Двамата са разговаряли 1 ч. и 20 мин. на срещата на върха на Г 20 в Осака, Япония. Говорили са за „стратегическата стабилност“, а също така за световните конфликти в Иран, Сирия, Афганистан, Венесуела и Украйна.

На сайта на Кремъл е публикувана стенограмата от протоколното начало на срещата. „Ще имаме интересна дискусия, която включва въпросите около търговията, разоръжаването, протекционизма", казал е американският държавен глава.

"И всичко това ще е изградено на много донри взаимоотношения, които ще имаме. Мисля, че резултатите на срещата ще бъдат отлични“

„Не мога да не се съгласия с господин президента, имаме какво да проговорим, темите са маркирани“, отговори Владимир Путин.

Според него сътрудниците и на двете администрации са дали „добра възможност“ да продължат диалога си от Хелзинки през юли 2018 г.