София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По халати в Централна баня в София, за да остане баня

Очаква се помещенията да се превърнат в зали за културни събития

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Десетки хора избраха да се разходят  във вчерашния петъчен ден с бели халати и хавлиени кърпи на главата из  Централна баня в София. Причината за нестандартната инициатива е, че организаторите искат да се застъпят за идеята банята да възвърне първоначалното си предназначение.
 
В момента тече обществено обсъждане в какво да бъдат реставрирани части от сградата, в които някога е имало два минерални басейна. Въпреки че все още няма окончателно решение, на последното обсъждане стана ясно, че е малко вероятно басейните да заработят отново.
 
Алтернативата е помещенията да бъдат превърнати в зали за културни събития. В момента те са склад на Музея на София, който се помещава в реставрираната част на старата баня. 
 
Главният аргумент срещу връщането на басейните е, че минералните извори нямат достатъчно дебит да ги захранват и ще трябва да се допълват с чешмяна вода.
 
Инициаторите на флашмоба обаче контрираха, че това не е вярно, тъй като обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден захранват СПА-хотели и балнеологичните си центрове с до 10 л/сек, а дебитът на извора на Централната  минерална баня в София е  – 12 л/сек".
Акцията в защита на Централната баня премина като участниците в нея  влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати, сложиха около главите си кърпи и безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. 
 
След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: "Върнете минералната баня на София". Малко по-късно се снимаха и с плакат със същото послание пред сградата.
 
Зад демонстрацията застанаха редица неправителствени организации като  „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум и други, които са депозирали в Столична община и становище, оборващо точките от доклада, внесен от зам.-кмета Тодор Чобанов.