София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

По-малки правомощия за банките

Предложението е на омбудсмана Мая Манолова

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Да бъдат намалени правомощията на банките, това предлага омбудсманът Мая Манолова в готвения от нейната администрация проект на закон за защитава длъжниците на кредитните институции.
 
Манолова настоява да бъде премахната възможността банката въз основа на едностранно издадени документи и данни от нейни сметки да може да  осъди свой длъжник и да пристъпи към принудително изпълнение.
 
Общественият защитник посочва, че тези свръхправомощия на кредитните институции в момента водят до това, че длъжникът може да остане без имущество преди изобщо да се е стигнало до дело, в което спорът да се разглежда по същество и лицето, което дължи да може да се защити.
 
Омбудсманът предлага длъжникът да може да спре  това принудително изпълнение с едно обикновено възражение, така че да се мине в процедура, с която да се провери дали наистина той дължи тези пари, както и дали има неравноправни клаузи, които го ощетяват. 
 
Текстовете на подготвяния законопроект също така разглеждат  случаите, когато банката иска да издаде заповед за незабавно изпълнение,  като предвиждат,  тогава тя да предоставя пред съда и договора, въз основа на който предявява това искане, а също и общите условия, за да може магистратите  да преценят дали то е основателно или не.
 
Промените ще бъдат представени от екипа на Манолова тази сряда да правната комисия в парламента.