София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-скъпо парно и топла вода от 1-ви октомври

Причината е увеличаването на цената на природния газ

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с  около 8% от 1 октомври. Такава е препоръката на Комисията за енергийно и водно регулиране, дадена в неин доклад.
 
Повишението на цената е в резултат на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от същата дата с близо 14%. Според експертите от КЕВР поскъпването е обосновано
 
Увеличението на суровината ще засегне и други градове в страната. В Пловдив парното  се очаква да поскъпне с 9%, в Бургас и Плевен - с близо 5%, а във Варна - с малко над 2%.
 
Общественото обсъждане на цената на газа е на 25 септември, а на парното и топлата вода - на следващия ден. КЕВР ще определи цените за четвъртото тримесечие на закрито заседание на 1 октомври.
 
Припомняме, че това  ще второ повишение на цената на парното тази година. През юли тя се вдигна средно със 7.33 %. За "Топлофикация – София" повишението беше със 7.46 %, за Пловдив - 0.94 %, за Варна - с 4.89 %.