София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По Ваш сигнал! Реки вместо улици

Шахтите в ромския квартал на столицата са периодично запушени

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В продължение на дни живущите в район "Красна поляна" газят в отходните води на квартал "Факултета". Твърдят, че за този период не са виждали аварийни екипи, които да работят, за да отстранят проблема. В почивния ден, случайно или не, след появата на наш екип в района на аварията от столична община и "Софийска вода" вече работят на терен.

На жителите от район "Красна поляна" в София често се налага да пресичат реки вместо улици. Причината - шахтите в квартал "Факултета", който е част от района периодично са запушена, а отходните води извират от тях.

Канализацията в ромския квартал на столицата е от преди 50 години. Реално не е въведена в експлоатация, а за да се избегнат подобни проблеми трябва да се подмени изцяло.

От районната управа твърдят, че по казуса се работи от години, въпреки това проблемът стои, а там къщите на хората периодично плуват във вода.

"За да се реши глобално този проблем сме направили и улична регулация, правят се и проекти. Трябва да се направи и колектор, който да поема всичката тази вода, защото тази канализация от преди 50 години е 40 см. , а горе е 30 см. Нали разбирате, че при едно населени е от 35 000 човека тази канализация не може да поеме това нещо. Трябва да се направи много по-голяма.". заяви за Евроком, Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна"

Пари, обаче няма. Кметът на района е изчислил, че за изграждане на новата канализация са необходими около 10 млн. евро. Затова сега се работи на парче. А за реакция при поредната авария се мобилизират екипи на столична община. Ремонтите са за сметка на данъкоплатците. По молба на кмета помагат и от Софийска вода . Дружеството, обаче няма ангажимент за поддръжката, защото на практика в ромската махала на столицата законна канализация няма.

Така, днес в деня на националния празник в район Красна поляна се започва ремонт, който временно да реши проблема до следващото запушване на шахтите там.

"Това, което ние констатираме когато почистваме каналa e, че от жителите тук се изхвърлят всякакви едри предмети. Намирали сме гуми, дюшеци клони и всякакви други неща, които създават бент в канала и не може да се отвежда водата. не сме много сигурни какъв е в случая проблема, но е много вероятно да има едър предмет, който да е спрял потока на водата и затова тя да излиза по улицата.", заяви Станислава Станев, зам. изпълнителен директор на "Софийска вода"АД

Сега жителите в района и техния кмет с надежда гледат към 2020 година. Когато се очаква софиийска община да получи евросредства за изграждане на канализации в районите на столицата, които все още нямат такива.