София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-висок данък върху старите коли

Ще се отчитат мощността, екологичната категория и годината на производство

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Депутатите окончателно увеличиха данъка на старите коли по предложение на Министерския съвет. Това стана по време на приемането на Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на налога за колите беше заложено през преходните и заключителните разпоредби на проекта.

Социалистите остро разкритикуваха предложението на управляващите и предупредиха: "С това увеличение правителството няма да издържи и до Нова година", каза депутатът от БСП Георги Свиленски и добави, че би приел увеличението, ако е било записано в програмата на управляващите.

Не само БСП, но и "Атака", които са част от управляващата коалиция, бяха против. От партията на Волен Сидеров дори призоваха ГЕРБ да преосмислят решението си за вдигане на данъците. Павел Шопов от Атака дори поиска почивка, за да могат ГЕРБ да се консултират с "висшето си ръководство". "Ако този бюджет не е каца с мед, то той е една голяма делва с мед. И на този кюп с мед вие сипвате две лъжички катран. Защо? И аз се чудя - Борисов явно не ви е проследил, иначе щеше да го каже, да ви спре от това безумие, което вършите", каза Шопов на колегите си от ГЕРБ, с които заедно управляват страната.

ГЕРБ и НФСБ защитаваха тезата, че вдигат данъците на старите коли като мярка за по-чист въздух. " Трябва да се подкрепят усилията ни въздухът в България да бъде по-чист и този, който замърсява, да плаща малко повече", коментира депутатът от НФСБ Георги Колев.

Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.