София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

По-високи данъци за собствениците на стари коли

Над 2 млн. автомобила ще бъдат засегнати от увеличението

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Отпадат данъчните отстъпки за най-старите коли и така от догодина над 2 милиона автомобила у нас ще бъдат много по-скъп данък. Това стана ясно вчера след заседание на тристранния съвет. Представителите на работодателите и синдикатите не са съгласни с промените, тъй като по думите им от данъчното увеличение най-потърпевша ще бъде най-нискодоходната група от населението у нас. Увеличението за тях ще бъде около 30% - по критерий кога е регистрирана колата.

Проектът на Министерство на финансите предвижда по-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите, по-екологични автомобили.  Увеличението на данъците за собствениците на стари коли от следващата година може да бъде и с 50%. Причината – предвижда се отстъпки да има само за автомобили, отговарящи на екостандарт "ЕВРО" 4 – това са произведените след 2005 година. В момента дори и собствениците на по-стари коли ползват до 40% намаление в данъка, стига колата да не е мощна и да имат катализатор. Облекчението обаче ще отпадне.

Аргумент на финансовото ведомство е, че автомобилите над 20 години са ненадеждни и замърсяват повече.

Окончателното решение за тежестта на екосертификата в данъците за моторни превозни средства ще решават общините.

На заседанието на тристранката бизнесът отново е поставил въпроса за това да се облекчи одитирането на малките и средните предприятия. Министърът на финансите Владислав Горанов пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание.

Друго, решено на съвета за данъците следващата година, засяга собствениците на няколко имота. От 2019 г. те ще могат да ползват 50% отстъпка за основно жилище само за един имот. За останалите налогът ще е в пълен размер.