Гледай
на живо

Почина актьорът Бате Николай

Инсулт покоси 77-годишния Николай Николаев

Почина актьорът Бате Николай Известният актьор Николай Николаев - Бате Николай почина на 77-годишна възраст. Тъжната вест съобщи ... thumbnail text

Известният актьор Николай Николаев - Бате Николай почина на 77-годишна възраст.

Тъжната вест съобщи синът му Стефан Николаев във Фейсбук и Инстаграм.
Преди дни Николаев получил инсулт и бил приет в реанимацията на Първа градска болница в София.
Миналия ноември Бате Николай разказа, че 33-годишната му дъщеря Надежда се е самоубила. Намерил я той, обесена в дома й.
Няколко месеца по-рано той оцеля след тежка катастрофа, а  година преди това преживя тежък побой при опит да защити осиновения си син Митко.
Николай Николаев е роден в Силистра на 18 октомври 1940 година. Син е на художника Стефан Николаев, внук на поп Никола - свещеник от Русе и родственик на Васил Левски, и брат на илюзиониста Васил Николаев-Орфи.
Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1965 година. Звездата му изгрява като Бате Николай в детското телевизионно предаване „Сладкарница Захарно петле“.
Влиза в трупата на италианския цирк „Нандо Орфей”, с който пътува по турнета като клоун-фокусник. Участва и в Коледната програма за телевизията - „Манежа на сънищата“, с участието на Елизабет Тейлър. Николаев беше актьор в Народния театър „Иван Вазов“, но през 2002 година се пенсионира.
Години наред Бате Николай радваше болните деца в "Пирогов" в ролята на професор Коко от неговата "клиника" по смехотерапия.