София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Почина актьорът Йосиф Шамли

Артистът ни напусна на 47-годишна възраст

пропускане
4 годиниКултура 15 Боряна Райчева

Тази нощ на 47-годишна възраст почина актьорът Йосиф Шамли от трупата на Народния театър "Иван Вазов", съобщават от Съюза на артистите в България.

„Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите „Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, „Наблюдателите” от Константин Илиев, „Опит за летене” от Йордан Радичков, „Калигула” от Албер Камю, „Спускане от връх Морган” от Артър Милър, „Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”, припомнят от Съюза на артистите в България.

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

От организацията на евреите "Шалом" посочват, че Шамли си отива на едва 47-годишна възраст. Той е носител на наградата АСКЕЕР 1995 за поддържаща мъжка роля за Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман и Кен Киси и АСКЕЕР 2016 за поддържаща мъжка роля за Цера в “Ничия земя” по Данис Танович.

Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали"Откраднат живот" и "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в „Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта".