Гледай
на живо

Почина Бернардо Бертолучи

Великият режисьор загуби битка с рака

Почина Бернардо Бертолучи Почина италианският режисьор и сценарист Бернардо Бертолучи. 77-годишният носител на множество награ... thumbnail text

Почина италианският режисьор и сценарист Бернардо Бертолучи. 77-годишният носител на множество награди, сред които „Златен глобус” и две награди „Оскар” издъхна тази сутрин дома си Рим след битка с рака.

Бертолучи е ключова фигура в италианското кино през 60-те и началото на 70-те години, но също така той направи и успешен преход към голямата сцена на Холивуд с лентата „Последният император“ от 1987 , който печели 9 „Оскара“ по време на 60-тата церемония по връчване на наградите „Оскар“, в това число за най-добр филм и най-добър режисьор.

Бертолучи повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми като "Конформистът" и "Последно танго в Париж". През 1972 г. Бертолучи заснема „Последно танго в Париж“ с участието на чуждестранни актьори в главните роли (Марлон Брандо, Мария Шнайдер). Филмът се счита за скандален, с оглед на секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия. От 1976 до 1981 г. е спрян от екрана.

Сред най-известните му филми са още „Сухата кумица“,  „Открадната красота“, „Мечтатели“ и други.

Бертолучи е роден на 16 март 1940 година в Парма, Италия, в семейството на Нина и Атилио Бертолучи.Баща му е поет и филмов критик, майка му е учителка. Бертолучи започва да пише стихове още на 12 години и скоро печели няколко престижни награди. Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма „Безделник“ през 1961 г. На 22 години той заснема първия си филм „Сухата кумица“.

Режисьорът има и звезда на Холивудската алея на славата от 2013 г.