Гледай
на живо

Почина Едуард Успенски

Създателят на "Чебурашка" си отиде на 80-годишна възраст

Почина Едуард Успенски Почина създателят на „Чебурашка“ и „Крокодила Гена“ - Едуард Успенски.  ... thumbnail text

Почина създателят на „Чебурашка“ и „Крокодила Гена“ - Едуард Успенски.  Той е руски сценарист, поет и писател на произведения в жанра детска литература, исторически роман и сатира, автор на популярните книги "Крокодил Гена и неговите приятели" и "Чичо Фьодор, кучето и котката". Успенски  е починал в Москва, на 80-годишна възраст, съобщи за ТАСС неговата дъщеря Ирина.

Успенски е страдал от злокачествено заболяване.  Писателят е загубил съзнанието си у дома на 9 август.

Едуард Успенски е роден на 22 декември 1937 г. в Егоревск, СССР. Има двама братя. Като ученик му се отдава математиката и получава много награди от олимпиади. Завършва през 1961 г. инженерна специалност в Московския авиационен институт.

Още в института започва да пише фейлетони, а първата му публикация е през 1960 г. След дипломирането си в продължение на три години работи като ръководител на група във Втори Московски приборостроителен завод. Разбирайки, че тази работа не му е по сърце, той напуска работата си и започва да пише детска хумористична литература.

Първите си произведения публикува заедно с Аркадий Арканов.

Получава широка известност с детските си книги „Крокодилът Гена и неговите приятели“ (1966), „Надолу по вълшебната река“ (1972), и др.

Става известен и като сценарист на много мултипликационни филми за деца.

През 2010 г. е удостоен с наградата „Корней Чуховски“ за цялостното си творчество за деца.