София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина големият художник Светлин Русев

Той е един от най-изявените български творци

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

На 84-годишна възраст този свят напусна големият български художник и общественик академик Светлин Русев. Той е издъхнал в дома си.

Светлин Русев е български художник, общественик, колекционер на произведения на изкуството, академик на БАН и народен представител, народен художник.

Той е един от най-изявените български творци на XX и XXI век.

Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис във ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов.

Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина. Автор е на десетки пана и стенописи, включително в НДК и църквата в Рупите.

Светлин Русев участва активно в обществения и политическия живот. Бил е председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия и два пъти депутат в групата на БСП.

Светлин Русев е лауреат на Димитровска награда. Носител е на още много награди за изкуство, между които голямата награда на Съюза на българските художници, награда „Владимир Димитров – Майстора“, на името на Кирил Петров, награда за портрет Радом – Полша, награда „Габриел Оливие“ – Монако. Удостоен е с държавно звание Народен художник. Носител е на държавната награда „Паисий Хилендарски“.

„България загуби един от мъдреците си! Гениален артист, пред когото се прекланяше целият свят, той не остана в идеалния свят на изкуството. Светлин Русев беше от малкото хора, които ръчкаха нашата съвест и не й даваха да заспи.

Той правеше това с благост, която показваше любов към човека и го стимулираше да прави добро. Той беше голям и ще остане голям.

Тъгувам заедно с вас и благодаря за късмета и щастието да съм го познавал. Поклон пред вечната му памет, написа премиерът до семейството и близките на Светлин Русев“, това каза премиерът Бойко Борисов по повод смъртта на големия български художник.