София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина големият израелски писател Амос Оз

Той е автор на 18 книги и повече от 450 есета

5 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Дни преди да изпратим окончателно 2018-та,  на 79-годишна възраст голямата литературна сцена напусна завинаги световноизвестният израелски писател Амос Оз. Той си отиде след неуспешна  битка с рака.
 
Определян като "Израелския Толстой" и "Израелския Камю", Оз остави неизлечим отпечатък върху световното слово. Той е роден на 4 май 1939 г. в йерусалимското предградие Керем Авраам в семейство с руски и полски корени. Рождената му фамилия е Клаузнер, но по-късно я променя на Оз, което означава "сила". Детството му е белязано от самоубийството на майка му, когато е 12-годишен.
 
След като през 1967 г.  участва в шестдневната война в Синай, а по-късно и във войната от Йом Кипур от 1973 , той  се застъпва активно за мирно решение на палестинския проблем, като е един от основателите на антивоенното движение „Мир сега“. До края на живота си Оз е отявлен пацифист, като тази негова философия е ясно застъпена и в творчеството му.
 
Той  е автор на 18 книги и  над 450 есета, сред които Черната кутия“, „История за любов и мрак“, „Познание за жена“, „Юда“, „Как да излекуваме фанатик“ и много други, те са преведени  на близо 50 езика.
 
От средата на 80-те години преподава в Оксфордския университет, професор е по литература и към университета "Бен-Гурион" в Беер Шева.
 
Амос Оз е лауреат е на много  награди като германската „Гьоте“, френските „Медитеране“ и „Фемина“ и чешката „Франц Кафка“, номиниран е и за Нобелова награда за литература.
 
През 2009-та година големият писател посети и България, като взе участие в Международния панаир на книгата. Тогава той заяви пред медиите и почитателите си, че у нас се чувства като у дома си и не пропусна да благодари  на страната ни за спасяването на българските евреи през Втората Световна война. Българска следа има и в романа писателя "Същото море", в който част от героите са българи.
 
Дъщеря му Фаня Оз-Залцбергер съобщи за кончината на баща си в Туитър и благодари на всички, които  го обичат, а израелският президент Реувен Ривлин  написа в социалните мрежи: "История за любов и светлина, а вече и за дълбока тъмнина".
 
Смъртта на Амос Оз е „загуба за всички нас и за света“ - каза и говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.