София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина Пол Алън – съосновател на „Майкрософт“

Технологичната индустрия почете паметта на милиардера

6 годиниТехнологии 5 Боряна Райчева

Съоснователят на „Майкрософт“ Пол Алън почина на 65-годишна възраст, след боледуване от рак. Задно с Бил Гейтс двамата създават компанията през 1975 година. Алън напуска "Майкрософт" през 1983 г. и основава инвестиционно дружество „Вулкан“ с централа в Сиатъл. Последната класация на списание "Форбс" го нареждаше под №21 в списъка на най-богатите в света със състояние от $21 300 000 000. Пол Алън все още притежава дял от Microsoft, който достига 138 милиона долара.

"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на "Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".

Бил Гейтс заяви в декларация, че скърби за един от най-старите и най-скъпи приятели и че "персоналният компютър нямаше да съществува без него", отбелязва АП.

Алън се лекуваше продължително време от Нехочкинов лимфом и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно", докато продължи да работи по своите проекти.

Сестрата на Пол Алън - Джоди, сподели, че той е бил "забележителна личност във всяко отношение".  "Докато повечето хора го познаваха като професионалист и филантроп, за нас той беше много обичан брат и чичо, и изключителен приятел. Семейството и приятелите на Пол бяха благословени да познават остроумието, топлотата, щедростта и дълбоката му грижовност", заяви тя.

По думите й той винаги е намирал време за приятелите и семейството си.

Цялата технологична индустрия също почете смъртта на Алън, като го определят като „пионер в тази индустрия и добър приятел и човек“,

„Неговата страст за изобретяване и развитие вдъхновяваше много хора. Той беше неуморим до края. Сърцето ми е с неговото семейство и приятели", коментира основателят на "Амазон" Джеф Безос.

Пол Алън цял живот е ерген. Той е известен с големите си партита, които прави на яхтите си. Едно подобно парти е това направено на навечерието на новата 2005 година, където той пеел песни на Джони Кеш заедно с RnB певеца Ъшер.  

Алън притежаваше и два отбора - футболния "Сиатъл Сийхоукс" и баскетболния "Портланд Трейлблейзърс".