София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почина първият главен редактор на „Демокрация“ Йордан Василев

Известният писател и политик издъхна на 81 години

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Почина писателят, политикът, един от създателите на СДС и първи главен редактор на вестник „Демокрация“  Йордан Василев. Роден е на 26 септември 1935 г. Завършва българска филология в Софийския университет. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа. Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен.

Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. От 1990 г. е главен редактор на новия в. „Демокрация“. На този пост остава до края на август 1990 г. Избран е за председател на Националния клуб за демокрация.

През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение. Депутат в 7-ото Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция. Депутат и председател на комисията за национална сигурност в 36-ото Народно събрание.

Автор е на редица литературни изследвания и на мемоарните книги „Това се случи пред очите ми“.