София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

144 години от гибелта на Апостола

България прекланя глава пред живота и делото на Апостола

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

144-тата годишнина от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана днес с различни възпоменателни церемонии.Както всяка година в 17:40 ч. ще започне литийното шествие до паметника на Васил Левски, което ще започне от църквата "Света София". Преди шествието, в храма ще бъде отслужена панахида.

Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Левски в столицата.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят. Той е отведен в София, където е изправен пред съд. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Левски увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 - ти.

Левски е останал в българската история преди всичко с безсмъртието на своите прозрения. Когато се изгражда неговият образ, традиционно се акцентира върху човешките му добродетели. Те безспорно правят Левски истински обичан син на народа. Но главното не е в това, че той е бил безумно смел, че е държал сметка за всеки похарчен лев на организацията, че е бил фанатично обречен на делото на революцията. Този сантиментален образ на Левски закрива действителното величие на неговото дело.