Гледай
на живо

Почитаме св. Мартин Изповедник

Честит празник на всички именици!

Православната църква почита паметта на папа Мартин Изповедник.
Свети Мартин е роден в тосканския регион на Италия. След като получава добро образование, става свещеник на римската църква. Да седне на първосвещения стол бива избран от върховенството през 649 г. след смъртта на своя предшественик папа Теодор I.
Службата на Св. Мартин съвпада с годините, когато Православието защитава чистотата на своето учение в спор с ереста на Монотелите, които признават в Христос само една форма - Божествената.
Св. Папа Мартин свиква местен съвет в Рим, който осъжда монотелската ерес. Светият съди и еретическия „Образец на вяра” (Tipos), който бил подкрепен от император Констанс и Константинополския патриарх Павел II.
Заради своята твърда позиция в защита на вярата, Св. Мартин Изповедник е претърпял много изпитания. Император Констанс издава заповед за убийството му.
През 654 г. папа Мартин бил арестуван по повод фалшиви обвинения и заточен в Егейско море на остров Наксос в продължение на една година.
След тежки изпитания в изгнание измъчваният изповедник бил съден в Константинопол. След съдебния процес, който също бил несправедлив, светецът е изправен пред тълпата в дрипави дрехи, която е принудена да крещи: „Анатема на папа Мартин!“ Мнозина обаче отказват да направят това и си тръгват.
Властта възнамерява да екзекутира св. Мартин, но мъчителите, поразени от смелостта му, заменят смъртната присъда с доживотен затвор.
Ересът на Монофелитите е осъден на VI Вселенски съвет през 680 година. Мощите на св. Папа Мартин са прехвърлени в Константинопол, а след това в Рим.
Имен ден празнуват Мартин и Мартина. Честит празник на всички именици!