София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почитаме Св. Серафим Чудотворец

Той сбъдвал желанията на вярващите

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Владимирският и Суздалски митрополит Тихон от Московската патриаршия пристигна у нас, за да вземе участие в честването на паметта на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Празничното богослужение се извършва в руския храм „Св. Николай Мирликийски“ в София. Светата Литургия оглави митрополит Тихон, а в съслужение с него е Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В понеделник митрополит Тихон се срещна в Синодалната палата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В срещата участваха Неврокопският митрополит Серафим и преосвещените епископи Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, както и архим. Васиан (Змеев), предстоятел на руския храм в София.

За първи път в историята Св. Серафим Софийски Чудотворец беше канонизиран едновременно от Руската и Българската църква през 2016 г., след като дълги години се почиташе от народа като Светец и чудотворец. Той е погребан в криптата на руската църква в София, където ежедневно десетки хора търсят от него помощ и утеха.

Стотици са свидетелствата за чудеса и изцеление на вярващите, които искрено са се помолили на Светеца и са получили благословия, рожба или опрощение. От години православната църква документира чудесата, случили се след молитва към архиепископ Серафим. Писмата с молбите на вярващите се изгарят след време, без никой да има достъп до тях.