Гледай
на живо

"Почивки в Гърция поевтиняват с до 1/3"

По-ниското ДДС е бонус от Алексис Ципрас, казва икономист от Атина

"Почивки в Гърция поевтиняват с до 1/3" Българите, които почиват в Гъpция, тpябва дo очакват намаление на цeнитe дo 30% - 35%. Това коментир... thumbnail text

Българите, които почиват в Гъpция, тpябва дo очакват намаление на цeнитe дo 30% - 35%. Това коментира гръцкият икономист Плутархис Маридакис пред Нова тв по повод двойното намаляване на данъка върху добавена стойност (ДДС) в южната ни съседка.

Както стана ясно в понеделник, Атина свали двойно ДДС-то за 56 вида основни храни. От 24 на 13 на сто при някои хранителни стоки и от 13% на 6% за електроенергията.

„Всички големи вериги, а и хотели вчера обявиха, че намаляват цените и това очакваме да се отрази и на туризма в страната“.

Според него Гърция не може да си позволи намаляване на ДДС в дългосрочен план. Затова тези мерки ще бъдат активни до октомври, когато свършва туристическия сезон. 

Икономистът коментира, че икономиката на южната ни съседка не би могла да си позволи най-важният данък да остане толкова нисък.

Според него една седмица преди изборите да успее Гърция „да си стъпи на крака“ като икономика би било „малко странно“.

Не бих го нарекъл трик, бонус преди лятото е, каза икономистът. Той не отрече, че управляващата лява партия на Алексис Ципрас иска да използва това намаление за своята популярност, за да си вдигне самочувствието и рейтинга на СИРИЗА.

По думите му, гръцкият премиер Алексис Ципрас е решил да намали ДДС-то за граждани, а кредиторите катоп Световната банка и Международния валутен фонд са много скептични.

„Той си го решава еднолично. В крайна сметка това, което трябва да се види, е резултатът. Тъй като ние не генерираме пари, не печатаме пари, означава, че те от някъде излизат. Което съответства на следващите мерки, които трябва да вземем, а именно – от някъде да ги спестим”, обобщи Плутархос Маридакис.