София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Почти 200 хил. евакуирани в Калифорния

Пожарите не спират

пропускане
4 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Няма данни за пострадали български граждани при горските пожари в Калифорния, съобщиха от МВнР. В щата е обявено извънредно положение.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом обяви извънредно положение за цялата страна, тъй като пожарите, продължават заради силните ветрове.

Около 180 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, това предизвика километрични задръствания, докато хората се опитваха да избягат.

Десетки хиляди домове са застрашени от пожарите. Вече  милион души са без ток. Енергийните компании се опитват да се справят с повредите. Най-вероятно още домакинства ще останат без ток.

До 9 часа българско време в Генералното ни консулство в Лос Анджелис няма постъпили сигнали за пострадали български граждани.В района на Сан Франциско, Северна Калифорния, има голяма българска общност.

Дипломатите ни препоръчват на българските граждани, които се намират в районите, засегнати от пожарите, да изпълняват всички указания за
задължителна или препоръчителна евакуация, както и да следят информацията за нивото на замърсяване на въздуха и да се предпазват от дима, като носят маски за носа и устата.

В Генералното консулство функционира денонощна спешна телефонна линия за сигнали за пострадали +1 310 437 3606.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят и на телефон на Генералното ни консулство в Лос Анджелис : +1 310 478 6700.