София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Почват консултациите между премиера и Коцев

По случая „Скрипал“ Лондон има нови разкрития

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българският посланик в Русия Бойко Коцев пристигна в София снощи. Днес той ще се срещне с премиера премиера Бойко Борисов, от когото беше повикан за консултации във връзка със случая Скрипал.

Пред журналисти на летище „София“ Коцев заяви, че ще отговори подробно на въпросите, след като бъдат изпратени към пресцентъра.

„19 членки на ЕС експулсираха дипломати от Русия. България не е сред тях на този етап. Но пък доста други, включително България, извикаха посланиците си“, коментира външният министър Екатерина Захариев и посочи, че това е нормална дипломатическа практика.

Към този момент 27 държави са експулсирали повече от 150 руски дипломати.

Междувременно излязоха нови разкрития по случая с отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

По данни на разследващите нервнопаралитичното вещество вероятно е било поставено на входната врата на дома на Скрипал. От Скотланд Ярд съобщиха, че следи от веществото са били открити и на други места, включително и в куфара на дъщерята му, но концентрацията върху вратата е била най-голяма.

Над 250 души са включени в разследването на покушението, като досега са иззети над 1300 предмета и са прегледани над 5 хиляди часа записи от охранителни камери.