София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Подалият оставка премиер на Косово заминава за Хага

Рамуш Харадинай е обвиняем за военни пресъпления

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Подалият оставка премиер на Косово Рамуш Харадинай заминава за Хага, за да даде показания пред Специализирания съд за военни престъпления като обвиняем, информира македонската агенция „Макфакс“.

Рамуш Харадинай е известен като бивш командир на Армията за освобождение на Косово. Предстои в сряда той да се яви пред обвинителите в съда.

В същия ден ще бъде разпитан и бившият говорител на Главния щаб и бивш председател на косовския парламент Якуб Красничи.

Според медиите в Косово, все още не се знае дали Красничи ще се яви в съда в качеството на обвиняем, или на свидетел.

Припомняме, че Рамуш Харадинай подаде оставка миналия петък. Той заяви, че за него е неприемливо да се яви пред в Хага в качеството му на премиер.

По думите му е важно Косово, възможно най-скоро, да проведе предсрочни парламентарни избори, което може да се случи след около два месеца.

"Не вярвам, да има причини за забавяне. Това е важно не само заради вакуума във управлението, но е важно хората да имат възможност да решат възможно най-скоро", каза политикът пред медиите в Прищина.